Yes til store skjermer!

Mobil med augmented reality

Det begynte med Galaxy Note-serien, og har etterhvert blitt populært hos andre produsenter. En stor skjerm på mobilen! Ja, de tar litt stor plass i lomma, men til gjengjeld har de mange fordeler. Den første av dem er hvor enkelt og behagelig det plutselig blir å bruke mobilen til lesing. Én ting er alle timene vi bruker på å lese nyheter og artikler på nettet, en annen er e-bøker, som stadig vokser i popularitet. De større skjermene har også åpnet opp for at mobilen faktisk kan brukes til mer kreative oppgaver. Flere av dem kommer med en pekepenn som kan brukes til å redigere bilder, skrive for hånd, tegne figurer og manipulere videoer. I større og større grad blir da mobilen en erstatning for en PC eller tablet, og kan brukes både i jobb og privat sammenheng til mer enn bare å ringe og surfe meg. Skjermene har også blitt detaljrike og har svært god fargegjengivning etterhvert.

Hvor går teknologien i fremtiden?

Etter introduksjonen av iPhone har design blitt en stadig viktigere del av mobiltelefonene. De fleste er i dag omkranset av smale rammer som gjør at man utnytter en størst mulig del av telefonens forside som skjermflate. En større skjerm har ikke bare fordeler for hva du ser på den, men også for hvordan du bruker den. Større flate gjør det lettere å treffe det du skal med fingrene, og åpner opp for mer detaljert manipulasjon av det som skjer på skjermen. Vi begynner å ane at telefonene beveger seg mot å fjerne alle knapper, og til slutt kun være en skjerm. Det blir spennende å se hvor designet av mobiltelefoner tar oss i fremtiden. Sannsynligvis vil de flate skjermene vi tar med oss i lomma i dag virke håpløst gammeldagse om ti år – så raskt går utviklingen. Hvordan vil vi bruke den nye generasjonen? Vil vi få bildet projisert rett på øynene gjennom kontaktlinser? Vil mobilen kommunisere med oss direkte gjennom koblinger i hjernen? Det høres ut som fantastisk science fiction, men forskningsforsøkene er allerede i gang. Utviklingen har eksplodert, og vil fortsette å gjøre det.

Hjelper deg med alt

Vi har blitt vant til at mobiltelefonen har blitt en allvitende personlig assistent, men også dette har man bare så vidt sett begynnelsen på. Etterhvert som telefonene kobler seg sammen med andre apparater og tjenester på internett, utvides stadig dens bruk, og den blir en slags sentralstyring i ditt stadig mer digitale liv. Låse opp døra hjemme? Finnes allerede! Få gode råd om influensa? Gjort på fem minutter. Kommandere bilen til å kjøre og plukke deg opp? Trolig få år unna. Vi kan nesten se dette som et neste steg i menneskehetens evolusjon. Jo mer teknologien smelter sammen med oss, jo mer kan vi se på den som en faktisk del av menneskekroppen som endrer våre evner både fysisk og psykisk. Gå tilbake i tid, til da din far var på din alder. Hvordan var verden da? Han kunne ikke funnet opp hvordan verden ser ut i dag, men for deg er utviklingen lett å se tilbake på. Slik er også fremtiden: full av uvisshet, frem til den er her.