Apple har det fortsatt. Det er vanskelig å ta helt innover seg hvor stor påvirkning Steve Jobs og hans firma har hatt på design, og nå sist med iPhone X. Design er ikke hva det engang var. User Interface har blitt en stor del av det, og modellen som ble innført av den originale iPhone har blitt dominerende. Den fjernet tastaturet, og overførte all brukerinvolvering til skjermen. Og det er jo helt logisk! Knapper, når de først har blitt designet og plassert, kan aldri endres, selv om nye behov og ideer dukker opp. Er knappene på en skjerm holder det med en kjapp oppdatering for å endre funksjonene, og de kan utformes akkurat som man føler for. User interface, eller UX, har blitt kunsten å gjøre det enkelt å utføre kompliserte oppgaver på en liten skjerm. Og for en reise det har vært! Man tar det som en selvfølge i dag at apper som Uber, Instagram og Facebook er intuitivt lette å bruke, men det har ikke alltid vært sånn.
Apple viste veien
For det Apple gjorde var å være helt kompromissløse på noen enkle ting: produktene skulle være så enkle å bruke at hvem som helst kunne plukke opp ett av dem og med en gang ta den i bruk. Bevegelser som å scrolle med fingeren, klype for å zoome, og holde fingeren på skjermen for å kopiere eller åpne en meny føles selvfølgelig, men ingeniører jobbet hardt for å få ideene en gang i tiden. Det har gjort at UX har blitt en så viktig del av apper at de rett og slett ikke overlever uten. Er en app kronglete å bruke, så får den ikke lang levetid. Apple setter en ny standard med iPhone X sin ansiktsgjenkjenning. Som det ofte er, så er de ikke først ute. Flere produsenter har hatt ansiktsgjenkjenning tidligere. Men de tar noe som allerede eksisterer, og gjør det bedre. Apple sin fungerer nesten uansett lysforhold, og er lynrask. Den får fingeravtrykksgjenkjenning, som tross alt bare er et par år gammel teknologi, til å virke utdatert, og gjør det enda mer frydefullt å bruke telefonen. Man får lyst på ny telefon med lån på dagen.
Bra for alle!
Og denne utviklingen, som ble startet av Apple, har spredd seg til å bli beveget fremover også av produsenter som Samsung, Google og Microsoft, og kommer alle kunder til gode. Alt startet med et enkelt spørsmål som Steve Jobs stilte. Hvorfor er ikke smarttelefoner smartere? Det var et godt spørsmål i sin tid, for de fleste modeller levde ikke opp til termen. Vi har bare så vidt skrapt overflaten av hva eksperimenter med UX kommer til å gjøre for oss. Om noen år vil vi se tilbake på de klumpete mobilene vi har i dag som gammeldagse, og ha teknologien bygget inn i mindre enheter, kanskje implementert i kroppen. Vi vil ikke behøve skjerm, men få bildet projisert direkte på øynene, og eksperimenter gjennomføres allerede i dag hvor vi kontrollerer maskiner med tankene. Hva vil fremtiden bringe? Mobiltelefoner er en av bransjene som går langt i å svare på spørsmålet allerede i dag. Sammenligner du lån på www.sambla.no får du se hvordan du billigst mulig kan følge med i mobilracet.