Mote gjennom tidene

 

Når du snakker om design, ser de fleste for seg klær og modeller som går på modeshow med de nyeste kolleksjonene får å bli tatt bilde av. Klesdesign er den mest vanlige og kjente former for design, og når du prater om klesdesign, prater du også om mote. Det har eksistert mange formskjellige klesdesign og moter opp gjennom historien, med mange merkelige utseender.

Egypt 2000 f.k

I oldtidens Egypt, som var en av de største og mektigste sivilisasjonene på den tiden, var for opptatt med å krige og begrave faraoer at de ikke hadde tid til å utvikle så veldig kompliserte klesdesign. Likevel var det mote på den tid også. Klær ble fremstilt fra enkle lintøy, og bleket for å få en lys og fin farge. Rike menn og kvinner gikk med sminke og smykker og hadde råd til å bleke mye klær.

Middelalderen

i middelalderen var ull og lin på moten. Lysere klær, bedre materielle og lengre jakker var tegn på rikdom.Menn gikk ofte i lange jakker med skjørt eller tunika under. Kvinner gikk med kjole og mange forskjellige lange hodeplagg.

Rennesansen

En vanlig mannsdrakt under rennesansen besto av skjorte, kappe og vams, etterhvert en vest med løse ermer festet i snøringer. På underkroppen brukte menn hoser eller buksebein holdt sammen med snøringer og knapper i livet og skrittet, men på utsiden hadde mennene en stor pelsforet jakke med korte ermer. Kvinnedrakten på denne tiden besto av en lang underkjortel med lange smale ermer og en lang overkjortel med kappe. Etterhvert fikk de større skjørt, mens overkroppen var formet ved hjelp av bånn under brystet og stive korsetter.

Rokokko

På denne tiden hadde mennenes stil blitt litt mindre voldsom, og menn brukte en lang ytterjakke kalt justacorps, med flettede frynser og store ermer. De brukte også vest, frakk og knebukser med hvite strømper og fine spennesko. Menn brukte også filthatter med fjær, og i større seremonier, gikk menn ofte med en hvit parykk. Drakten til kvinnene på denne tiden var firkantet og utringet. Drakten besto av et skjørt og en åpen overkjole. Silke var det mest brukte stoffet, siden det var på mote. Kjolene som kvinnene brukte på denne tiden var utrolig praktfulle og dekorative. Kjolene ble pyntet med silkebånd, sølv, sløyfer, diamanter og kunstige blomster.