Forskjellige typer design

 

Design er et internasjonalt begrep som både betegner skaperprosessen av en gjenstand eller et produkt med tanke på formgiving og funksjon, og selve resultatet av denne prosessen. Design kan deles inn i flere kategorier som for eksempel klesdesign, grafisk design, industridesign og møbeldesign. Design er for mange en form for kunst, men blir også definert som håndverk av de fleste.

Klesdesign

Klesdesign er kanskje den mest omtalte former for design. En klesdesigner kan designe mange typer plagg. Hverdagsklær, arbeidsklær, festantrekk og treningstøy. Når du er en klesdesigner er det veldig viktig å få solgt produktet ditt på det store markedet. Da må man tenke på hva forbrukeren vil ha. Det er mange forskjellige plagg og noen plagg har spesielle bruksområder som gir dem spesielle design. For eksempel vil turklær være mer vanntett og vannavstøtende enn en sommerkjole. Det er fordi en sommerkjole følger for det meste moten, men turklær har bruksområder som krever andre ferdigheter av plagget.

Møbeldesign

Definisjon på møbeldesign er “utformingen av elementer som et interiør består av”. Det betyr at som møbeldesigner har du ansvar for å formgi møbler og annet interiør, med hensyn til fysiske og emosjonelle behov. Akkurat som i all annen form for design er målet ditt her å designe et brukervennlig produkt som dekker de behovene brukeren ser etter. Møbeldesign er veldig likt klesdesign fordi de målene som ofte må nås er å lage et produkt som følger moten og ser stilig ut, i tillegg til at det må dekke de rette bruksområdene og behovene kunden ser etter.

Grafisk design

Grafisk design er en veldig ny form for design. Dette er en designform som har kommet i løpet av de siste årene, og raskt utviklet seg til å bli noe veldig stort. Grafisk design er kunsten å arrangere bilder og tekst for å kommunisere et budskap. Som grafisk designer kan du jobbe med alle typer medier som en nettside og andre digitale medier, i tillegg til skilt og logoer. Grafisk design har veldig fokus på farger og former og hva de fargene og formene uttrykker og formidler, noe som gjør dette til en veldig komplisert form for design. Det er veldig viktig å formidle riktig budskap og lage et behagelig og fint produkt for kunden i grafisk design, akkurat som i resten av de forskjellige formene for design.

Industridesign

Industridesign er spesiell form for design der du utvikler, planlegger og formgir ulike industrielt framstilte produkter. En industridesigner finner løsninger som også ivaretar produktets design og funksjonalitet. Noen av de vanlige oppgavene til en som jobber med industridesign er å observere og analysere brukere og brukeradferd, for å avdekke behovene deres. Noen andre vanlige oppgaver er å tegne og visualisere produkter, lage modeller og prototyper presentere løsningene sine for kundene og så klart selge de ulike løsningene og produktene de selv designer.