Kjente designere – Coco Chanel

 

Gabrielle “Coco” Bonheur Chanel er kanskje en av verdens mest kjente moteskapere. Hun ble født i den lille franske byen Saumur i 1883. Hun kom ikke fra rike strøk, og moren døde når hun bare var 12 år gammel. Likevel regnes hun i dag en av verdens mest suksessrike designere som verden har noengang har sett.

Rask utvikling

Hun startet designerkarrièren sin i 1912 som hattedesigner da hun var 29 år gammel. Hun åpnet sin egen butikk og karrièren utviklet seg rask derfra. Hun gikk videre til å designe egne klær og parfymer, smykker og tekstiler. Noe av det arbeidet hun er aller mest kjent for er parfymen Chanel No. 5, som hun laget i 1922, og signaturkjolen “Den lille sorte” i 1926.

Tøff start

Veien til suksess var heller ikke enkel for en jente fra en fattig familie, hun startet å utvikle sine ferdigheter som syerske og designer i kabaretteateret, der hun sydde kostymene til sine kolleger. Hun hadde også en affære med en tysk offiser under første verdenskrig og gikk i eksil i Sveits. På tross av alt dette, regnes hun nå som grunnleggeren av et av verdens største moteselskap, som fortsetter å håve inn penger.