Historien til denim-stoffet er en eventyrlig reise. Det hele begynte i USA og den utstrakte produksjonen av bomull. Noen produsenter av behandlet bomullsstoff, denim, ble større enn andre, og spesielt én har i dag nærmest en legendarisk status i motehistorien. Levi Strauss var pioneren som fant opp ijeans/i ut i fra en praktisk synsvinkel. I begynnelsen var jeans en type tekstil for arbeidere. Man så industri- og jordbruksarbeidere med lange blå bukser og skjorter. Stoffet var behagelig, pustet og det var veldig slitesterkt. Først ble stoffet lagd med lerret og presenninger, deretter gikk det til det som var oppskriften bak suksessen: bomull. Det er dette navnet kommer av: bomull fra Nimes fikk navnet denim.
Levi Strauss eventyr begynte på 1800-tallet, og populæriteten avtok aldri. Arbeidere som trengte behagelig klær som varte og varte hadde funnet sin favoritt. Modellen Levi’s 501 som selges den dag i dag ble faktisk designet i 1873! Siden arbeidere på den tiden for det aller meste var menn, kom ikke klær av denim for kvinner før på 1940-tallet. Dette samsvarer med tiden da kvinner noen steder ble en del av arbeidsstyrken, som en konsekvens av andre verdenskrig. Klær av denim var ikke lengre bare praktiske, men de ble sett på som moteriktige og fine av unge voksne. På 50-tallet ble det til og med et symbol på opprørsk ungdomskultur. Mange musikere, blant annet den største av alle, Elvis, hadde en avslappet uformell stil som nok ble sett på som opprørsk av de mer tradisjonelle delene av befolkningen. Basketsko eller støvler med jeans og hvit t-skjorte var det man skulle ha på seg om man var like stilfull som Elvis og James Dean.
Enda er jeans like moteriktig som tilbake på 50-tallet, og mye kan nok forklares med at det er så lett å kombinere med andre klær. Det er mange tiår siden vi har kunnet kjøpe Levis for voksne og levis for barn og høye hæler er akkurat den perfekte kombinasjonen av avslappet og feminint, mens jeans og løs t-skjorte er en perfekt kombinasjon til en dag på skolen eller tur ute i helga. Jeans med høye støvletter på vinteren er alltid en vinner, akkurat som jeans og joggesko på sommeren. Det er nesten helt umulig å tråkke feil i påkledningen hvis basen for antrekket er en blå dongeribukse.
Selv om jeans i farge og tekstur passer alle antrekk, kan man variere i form og fasong. I 2019, som i fjor, er jeans med et vintage utseende inspirert av 60-tallets modeller den fasongen som står sterkest. Dongeribuksa skal nå livet og helst bare ha knapper og ingen glidelås foran. Bak er lommene høye
, og selv om buksebena følger formen til lår og legger er den ikke like stram ved anklene som de såkalte “skinny jeans”. Selv om dette er modellen som står høyest i motebildet i år, finner man stadig alle de klassiske fasongene i butikkene.