Design en perfekt hage

Mange tror at design bare handler om klær eller interiør, men utendørsdesign er også viktig, først og fremst på offentlige steder. Du kan også ha nytte av design i hagen, spesielt dersom du planlegger en ny hage fra bunnen av. Med det rette designet, kan hagen bli veldig lettstelt. Du kan legge inn ulike soner i hagen, og få en funksjonell hage der hele familien trives. Det er selvsagt også mulig å bruke design i en eksisterende hage.

Verdt å tenke på

Noen hager er anlagt litt på måfå, og utvidet etter hvert, og det kan fungere helt fint, men det kan også bli rotete. Ofte er det lurt å dele inn hagen i ulike soner. Du kan for eksempel ha en sone med terrasse og vinterhage, eventuelt et utekjøkken. En annen sone kan være for blomsterbed og busker, en tredje sone kan være for frukt og bær, og en fjerde sone kan være grønnsakshage. Har du barn, er det også lurt å gi dem sin egen sone i hagen, der de kan ha en lekestue og kanskje en sklie eller trampoline. Hunden kan også få sin egen luftegård, eller du kan anlegge et basseng, men det koster ganske mye. En hagedam er også fint, og den kan fungere som skille mellom to soner. Hvis hagen din er stor, kan du til og med skille sonene med hekker eller lave gjerder. Bruker du gjerder, er det finest dersom de blir dekket av klatreplanter, for en levegg kan fort virke kald og lite innbydende.

Hagen må alltid være innbydende, og soneinndelingen må ikke være for streng. Du skal ikke gå rundt og finpusse på hekker med barberkniv eller ha strenge regler for hvor barna og hunden kan være. Da blir det ikke noe gøy å ha hage.

Design selv eller få hjelp

Du kan gjøre mye av planleggingen selv, men det er lurt å lage en slags skisse som alle er enige om før du begynner å anlegge hagen. Tenk over hvor det er mest praktisk å ha de ulike sonene, og hvor det skal gå stier mellom dem. For det må jo være mulig å komme seg fram i hagen på en enkel måte.

Hvis du ikke føler deg komfortabel med å planlegge hagen selv, kan du ansette en hagedesigner eller landskapsarkitekt. Det kan koste litt, men ikke bli fristet til å ansette ufaglærte. De tar kanskje mindre i lønn, men jobben kan også bli tilsvarende dårlig. Skal du først betale for tjenesten, bør du velge en skikkelig god designer. En god designer kan også hjelpe deg med å forbedre den eksisterende hagen, slik at du får drømmehagen din. For en hage skal først og fremst gi deg glede, uten at du sliter deg ut med å vedlikeholde den.